Kondomer – sådan!

Kondomet har eksisteret i over 1000 år i mere eller mindre behagelige og finurlige udgaver. Idag er kondomer tynde og behagelige og stadig højaktuelle, da kondom er den eneste præventionsform, der på én og samme tid beskytter mod seksuelt overførte sygdomme og uønsket graviditet. Det kan bruges af langt de fleste mænd, og der er ingen fornuftige undskyldninger for at lade være. 


Kondomet er oftest lavet af tyndt naturgummi (latex) og formet som et langt hylster. Du kan du også få latexfri kondomer, hvis du er overfølsom mod gummi. Kondomet rulles på fyrens stive penis inden samlejet. Ved udløsning opsamler kondomet sæden og beskytter på den måde mod graviditet. Kondomet beskytter også mod kønssygdomme som f.eks. klamydia og HIV.

 

Kondomtyper

Der findes mange slags kondomer: Tykke, tynde, kortere og længere, bredere og smallere, med og uden farve, duftende, med smag, glatte og noprede, med og uden creme, med og uden reservoir. Det sidste er en lille poseformet forlængelse for enden af kondomet, hvor sæden samler sig efter udløsning. Hvilken type kondom, man vælger, afhænger af smag og behag. Men fælles for dem alle er, at de holder, hvad de lover: Beskyttelse og sikker sex. Det forudsætter dog, at du bruger kondomet rigtigt.


Det er først og fremmest vigtigt, at kondomet er på i alle tilfælde af sex med samleje. Men lige så vigtigt er det selvfølgelig, at du altid er forberedt – det vil sige, at du har kondomet lige ved hånden.
Selv om situationen måske ikke lige lægger op til sex her og nu, så ved man aldrig, hvordan den udvikler sig, og så gælder det om at være parat og forberedt. Selvom kondombrug altså er mandens sag og ansvar, er der ikke noget i vejen for, at kvinden er lige så forberedt, hvis der er noget i luften. Piger kan lige så godt som drenge have kondomer med, når de skal i byen. Også selv om de måske i forvejen bruger p-piller.

 

Kondomet er den eneste løsning, hvis du vil dyrke sikker sex og samtidig forebygge graviditet.

Der bruges mere end 20 millioner kondomer i Danmark hvert år. I aldersklassen 15-55 år er der godt 1 million mænd, som har mere end 100 millioner samlejer om året, så det ser ud til, at pengene passer nogenlunde med antal solgte kondomer. Både homoseksuelle og heterosekuelle har brug for kondomer.
Der findes et bredt og farverigt udvalg af kondomer på det danske marked. På Webapoteket forhandles et bredt udvalg af kondomer bl.a Plan, Durex, Worlds Best og RFSU. Alle kondomer er af høj kvalitet og yder en god beskyttelse.

 

Fordele ved kondom

  • Hvis kondomet bruges rigtigt og hver gang, er der 97 % sikkerhed for at undgå uønsket graviditet.
  • Kondomet er den eneste præventionsmetode, der beskytter begge parter mod sexsygdomme som f.eks. klamydia og HIV.
  • Kondomet giver kun sjældent bivirkninger.
  • Alle kan købe kondomer – uanset køn eller alder.

Skal du ud at rejse, er det altid bedst at medbringe kondomer hjemmefra, da det kan være svært at få adgang til at købe kondomer i udlandet. Samtidig kan kvaliteten af udenlandske kondomer ligeledes kan være varierende.

 

Ulemper ved kondom

  • Nogle fyre mener, at følsomheden under samlejet bliver mindre, når de bruger kondom.
  • Kondomet kan glide af under samlejet, hvis det ikke bruges rigtigt.
  • Der kan løbe sæd ud af kondomet, hvis det ikke bruges rigtigt.
  • Der kan gå hul på kondomet, hvis det udsættes for særlig belastning, eller hvis det ikke bruges rigtigt.
  • Kan ikke anvendes, hvis du eller din partner er overfølsomme overfor gummi, hvilket heldigvis ses sjældent.

 

Sådan bruges kondomet korrekt

Læs først brugsanvisningen igennem i ro og mag inden du/I skal dyrke sex. Det er en god idé, at du øver dig i at rulle kondom på, inden du skal være sammen med en partner. Så undgår I nogle af de ting, der kan føre til problemer med kondomet. Gør kondomet til en del af forspillet: Pigen kan, lige så vel som fyren, rulle det på. På den måde bliver kondomet også et fælles ansvar.


Et kondom skal være på under hele samlejet, fordi der kan komme sædvæske fra penis inden selve udløsningen – og sædvæske kan gøre en pige gravid. Kondomet beskytter heller ikke mod sexsygdomme, hvis det ikke er på fra starten af samlejet. Hvis et kondom rulles forkert på, f.eks. med indersiden udad, kan det ikke bruges. Smid det væk og tag et nyt.


Et kondom kan kun bruges en gang. Kondom og skarpe genstande passer ikke godt sammen. Vær opmærksom på, hvorledes kondomerne håndteres og opbevares: Skarpe negle, smykker og piercinger kan beskadige gummiet. Undgå også at opbevare kondomet i din pung eller i lommen.

 

Kondom sammen med anden prævention

Bruges kondom sammen med p-piller eller anden prævention, er risikoen for uønsket graviditet teoretisk set udelukket. Samtidig har du sikret dig mod at blive smittet med en kønssygdom.

 

Kondom og vandbaseret glidecreme

Er der tendens til tørhed i skeden, eller bruges kondom i forbindelse med analsex (samleje i endetarmen), anbefales brug af vandbaseret glidecreme sammen med kondomet. Vandbaseret glidecreme anbefales også ved samleje med kondom under menstruation, fordi menstruationsblodet kan udtørre gummiet. Den vandbaserede glidecreme øger sikkerheden i forhold til sexsygdomme væsentligt, fordi den forstærker kondomets holdbarhed og elasticitet.
Oliebaseret creme, såsom vaseline eller bodylotion, opløser gummiet og øger risikoen for, at kondomet går i stykker. Samtidig kan parfumeret creme også give anledning til allergi, hvis det bruges i og omkring kønsdelene. Se eksempler på gode, vandbaserede glidecremer her.

 

Hvis uheldet er ude

Det kan ske, at kondomet brister eller glider af. Hvis der samtidig har været sædafgang i skeden, virker kondomet ikke. Heldigvis sker det sjældent, men hvis det sker, må du være parat til at gøre noget ved det. At tage chancer i den situation er lige så tåbeligt som at dyrke usikker sex – uden kondom. Men hvis det sker, bør man bruge nødprævention. Det er den såkaldte fortrydelsespille NorLevo. Pillen skal tages hurtigst muligt efter samlejet, gerne inden 12 timer og senest inden for 72 timer efter det ubeskyttede samleje.

  • Fortrydelsespillen er nødprævention og må ikke træde i stedet for andre præventionsmetoder.

 

NorLevo virker ikke, hvis du allerede er gravid. Hvis du har ubeskyttet samleje efter at have taget NorLevo, kan det ikke hindre en eventuel graviditet. NorLevo virker ved at stoppe dine æggestokke i at frigive et æg. Det kan ikke stoppe befrugtede æg i at fæstne sig på livmoder-væggen.

 

Husk også, at selvom fortrydelsespille beskytter mod uønsket graviditet, beskytter de ikke mod kønssygdomme. Fortrydelsespiller kan fås i håndkøb på Webapoteket.

 

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om prævention, kønssygdomme og sex, kan du læse mere på www.sexogsamfund.dk eller www.sexlinien.dk for unge

 

Webapoteket, juli 2019