Hvad er hudkræft, og kan det forebygges?

Hudkræft er den mest almindelige kræftform. Der findes flere typer af hudkræft, og de fleste kan enten forebygges eller opdages på et tidligt stadium og behandles. Actinica® Lotion kan forebygge ikke-melanom hudkræft også kaldet NMSC. Læs her om forebyggelse og anvendelsen af denne creme, der er specialudviklet til patienter i risiko for NMSC.

 

Der findes to former for hudkræft

NMSC (non-melanoma skin cancer)

NMSC, dvs. ikke-melanom hudkræft, er kræftformer, som dræber celler i hudens øverste lag. Termen NMSC adskiller disse generelt mere almindelige former for hudkræft fra den mindre almindelige og mere aggressive form for hudkræft, som kaldes melanom.

Et eksempel på NMSC er aktinisk keratose (eller AK, som også kaldes leverpletter eller alderspletter), og de to mest forekommende former for hudkræft i verden, basalcellekræft (BCC) og pladecellekræft (SCC). Forekomsten af NMSC varierer kraftigt i de forskellige dele af verden. Eksponering for solens eller solariers UV-stråler er en medvirkende årsag til NMSC.

Melanom (modermærkekræft)

Melanom er en mindre almindelig, men farlig form for kræft, som begynder i huden og derefter kan sprede sig til andre dele af kroppen. De mest almindelige symptomer på melanom er et nyt modermærke eller forandringer af et allerede eksisterende modermærke.

Melanom opstår, når pigmentcellerne i huden begynder at udvikle sig på unormal vis. Man ved ikke præcist, hvorfor dette sker, men man mener, at eksponering for UV-stråling fra naturlige og kunstige kilder kan være en del af forklaringen.

 

Hvem er i risiko for at udvikle ikke-melanom hudkræft?

UV-stråling er en vigtig medvirkende årsag til ikke-melanom hudkræft. UV-lys giver direkte skader på hudcellerne og skader også hudens immunsystem. Normalt genoprettes hudens immunsystem uden problemer, men for personer med nedsat immunforsvar kan genopretningen tage længere tid. Da øges risikoen for at udvikle forstadier til hudkræft. Personer, som har nedsat immunforsvar eller tidligere har haft hudkræft, er særligt udsatte og bør beskytte sig mod UV-lys. 

Ud over overeksponering for UV-lys er der flere kendte faktorer, som øger risikoen for at udvikle ikke-melanom hudkræft, blandt andet:

  • Hvis du allerede har haft hudkræft, eller hvis du har en AK-skade eller en anden form for NMSC.
  • Hvis dit immunforsvar er nedsat, hvilket eksempelvis kan ske, hvis du tager immundæmpende medicin efter en organtransplantation, eller hvis du har en sygdom, som påvirker immunsystemet.
  • Hvis du udsættes for kronisk eksponering af sollys, f.eks. på grund af arbejde eller fritidsinteresser.

 

Hvordan kan du forebygge ikke-melanom hudkræft

Actinica Lotion er det første og eneste medicintekniske produkt, der i et klinisk studie har vist effekt over for visse former for ikke melanom hudkræft. Ved regelmæssig brug viste studiet

  • 53 procent reduktion af AK-pletter
  • ingen udvikling af ny invasiv pladecellekræft (SCC)  

Actinica Lotion giver en højeffektiv beskyttelse over for både UVB- og UVA-stråling og opfylder kravene til at få betegnelsen “meget høj UV-beskyttelse”.

Lotionen er enkel og bekvem at påføre. Den nyudviklede doseringspumpe betyder, at du får præcis den rigtige mængde Actinica Lotion i henhold til doseringsskemaet nedenfor. Derfor kan du være sikker på, at du anvender tilstrækkeligt med lotion til beskyttelse af huden.

 

Actinica Lotion skal anvendes hver dag

For at opnå den bedste beskyttelse skal Actinica Lotion påføres hver morgen på de hudområder, som vil blive udsat for UV-lys, og som ikke dækkes af tøj.

Actinica Lotion skal anvendes hver dag, året rundt,  som en del af din daglige rutine, dvs. også de dage, hvor solen ikke skinner. Actinica Lotion bør påføres, inden du udsætter dig for UV-lys.

Hvis du vil bruge makeup, bør du vente lidt, så Actinica Lotion kan nå at trænge ordentligt ind i huden, inden du påfører andre produkter. Actinica Lotion giver en meget effektiv beskyttelse i mange timer, men man bør aldrig overeksponere huden for solens stråler. Påført på den rigtige måde bidrager Actinica Lotion til at forebygge skader fra UV-stråling, men det betyder ikke, at du kan anvende produktet med det formål at kunne være ude i længere tid.

Hvordan og hvor skal Actinica Lotion påføres?

Hvis du ønsker en højeffektiv beskyttelse af huden, skal du påføre den rigtige dosis Actinica Lotion i henhold til doseringsskemaet. For at gøre det enkelt og sikkert at anvende Actinica Lotion er den udstyret med en doseringspumpe, som viser, hvor mange tryk på pumpen du skal bruge for hver del af kroppen. Hvert tryk på pumpen giver altid samme mængde Actinica Lotion, hvilket betyder, at du kan være sikker på, at doseringen bliver korrekt og beskyttelsen af huden dermed så effektiv som mulig. Den korrekte dosis af Actinica Lotion er ca. 2 mg pr. kvadratcentimeter hud – se billedet nedenfor.

Doseringsschema Actinica DK

Webapoteket, juni 2019