Hvorfor hedder min medicin noget andet end den plejer?

Hvad er substitution

Fordi medicinpriserne i Danmark skifter hver 14. dag, er det ikke altid det samme mærke og den samme producent, som er billigst for lige netop dig. Når der findes flere receptpligtige lægemidler med samme aktive indholdsstof som det, din læge har udskrevet recept på, skal apoteket gøre dig opmærksom på, hvad der er det billigste.

Det kaldes generisk substitution, og sker af to årsager. Dels for at sikre, at du aldrig behøver betale mere for din medicin end nødvendigt, og dels for at sikre et fair tilskudssystem. Der ydes kun tilskud til den billigste medicin.

På Webapoteket kan du, når du er logget ind, se på din recept hvad der findes af alternative tilsvarende lægemidler, samt hvilket der er billigst.

Lægemidler kan naturligvis substitueres når medicinen har nøjagtig samme aktive indholdsstof og styrke som den din læge har udskrevet til dig. Det er sundshedsstyrelsen som vurderer hvilke lægemidler der kan substitueres. Du kan opleve, at der er forskel i farve, form, pakning, producent og tilsætningsstoffer, men såvel virkning som eventuelle bivirkninger er de samme. Det har således generelt ingen betydning for din behandling, hvis du får et andet tilsvarende produkt end du plejer – eller et andet produkt end der står på din recept.

Hvad hvis jeg ikke ønsker substitution

I enkelte tilfælde kan det give mening, at bede om nøjagtig den medicin du plejer at få. Det kan f.eks. være hvis du er allergisk overfor nogle af de farve- eller tilsætningsstoffer der er i den substituerede medicin. I sådanne tilfælde kan din læge vælge at skrive ”Ej S.” (for ikke substitution) på recepten. Herved skal præcis det ordinerede lægemiddel udleveres.

Du kan altid selv bede om præcis den medicin som står på recepten, men så skal du selv betale differencen ned til den billigst mulige substitution.