Termometer

Termometer

På Webapoteket finder du forskellige typer af termometre, som alle er af høj kvalitet, og som vi som apotek står inde for. Hos os kan finde præcis det termometer, der passer til dine behov. Dette gælder både de almindelige digitale termometre til for eksempel endetarm, mund eller armhule eller de infrarøde termometre til øre eller pande.

Det store udvalg kan gøre det svært at vælge, derfor har vi lavet en oversigt, så du let kan få overblik over de forskellige typer af termometre og for eksempel se, hvilket termometer vi anbefaler til baby og små børn.


Hvad er et termometer?


Et termometer er et apparat, som måler kroppens temperatur. Ved at måle din kropstemperatur, kan du få vished om et muligt sygdomsforløb eller om du skal være særlig opmærksom, herunder tage forholdsregler grundet smittefare.


Hvornår har man feber?


En normal kropstemperatur ligger omkring 36,5-37,5 grader celsius, hvor feber defineres som en temperatur på over 38 grader celsius.

 • Normal kropstemperatur: 36,5-37,5 °C

 • Feber: Temperatur over 38 °C


Læs om feber her >>


Vælg det rette termometer til dit behov


Du kan måle din kropstemperatur flere steder på kroppen. Dette kan både være i munden, øret, armhulen, endetarmen eller på panden. Du skal dog være opmærksom på, at temperaturen kan variere i forhold til, hvor på kroppen du måler. Den normale kropstemperatur kan variere fra 37,1 i endetarmen til 36,6 i øret og 36,4 i munden. Du vil altså ikke nødvendigvis få den samme temperatur, hvis du både måler dig selv i endetarmen, øret og munden.

Både af hygiejniske årsager og for at få den mest korrekte temperaturmåling, bør du anvende et termometer, som er udviklet særligt til at måle temperaturen ét bestemt sted, så du undgår at benytte det samme termometer flere steder på kroppen.

Derudover findes der forskellige typer af termometre, såsom almindelige digitaltermometre samt termometre med infrarød teknologi:

 • Det almindelige termometer kan benyttes til endetarm, mund eller armhule.

 • Det infrarøde termometer kan måle temperaturen på det sted, som termometeret peger på. Dette kan for eksempel være på en pande eller et øre.


Hvilket termometer er mest præcist?


Den mest præcise måling foretages i endetarmen med et digitaltermometer. Nogen finder det ubehageligt at måle temperaturen rektalt, og i disse tilfælde er moderne infrarøde termometre til panden og øret gode alternativer.

Disse er også meget præcise, hvis man sørger for at anvende dem korrekt, og kan sagtens anvendes til at afgøre, hvorvidt man er ramt af feber. Kan du konstatere feber, og har du behov for en helt præcis måling, kan du måle efter med et termometer til endetarmen.


Forskellige typer af termometre


Digitale termometre:


Termometer til endetarmen:

 • Hvis du vælger et almindeligt digital termometer til endetarmen, så vil temperaturen ændres langsomt.

 • Efter endt måling skal du rengøre termometeret og desinficere det grundigt.

 • Temperaturmålingen giver mest nøjagtighed, men nogle kan dog synes, at det er ubehageligt at få målt temperaturen på dette sted.


Termometer til munden:

 • Du kan også vælge at få målt temperaturen i munden, under tungen.

 • Her skal du være opmærksom på, at den målte temperatur er lavere end den egentlige temperatur.

 • Vi anbefaler ikke temperaturmåling i munden til børn.


Termometer til armhulen:

 • Derudover findes der også termometer til armhulen, hvor man placerer termometeret under armen.

 • Denne form for temperaturmåling anbefales dog ikke, da målingerne er for upræcise.


Infrarøde termometre:


Slutteligt er der de infrarøde termometre, såsom et øretermometer eller et pandetermometer:


Øretermometer:

 • Et øretermometer giver samme måling som i mundhulen med en lidt lavere temperatur end den faktiske temperatur.

 • Dog kræver et øretermometer at man anvender et linsefilter, som beskytter sensoren, som opfanger den infrarøde stråling, som kroppen udsender.

 • Hvis linsen er fedtet, kan du risikere at få en upræcis måling. Dertil må et linsefilter kun anvendes én gang.

 • Et øretermometer er hygiejnisk og måler kroppens kernetemperatur. Her giver termometeret en god måling sammenlignet med andre steder, hvor temperaturen kan måles.


Pandetermometer:

 • Et pandetermometer er ligeledes hygiejnisk og letanvendeligt.

 • Dette termometer kan hjælpe dig med at udelukke feber, men det vil ikke give dig en præcis temperaturmåling.


Termometer til baby


Vi anbefaler en præcis temperaturmåling i numsen hos babyer og små børn:

 • Der findes termometre med en bøjelig spids, som gør målingen nemmere og mindre generende for barnet.

 • Dertil anbefaler vi også at smøre termometeret med vaseline, så målingen bliver så skånsom som muligt.


Hvis dit barn er syg, og du har behov for at kontakte lægen, vil lægen ofte spørge efter dit barns temperatur som noget af det første. Derfor anbefaler vi, at du har et termometer i hjemmet. Lægen vil også anse en rektal temperaturmåling for mest præcis, og du bør derfor huske at oplyse, hvis du har målt temperaturen på anden vis.