Undgå lopper og flåter på dit kæledyr

Flåter kan overføre alvorlige sygdomme til både dyr og mennesker, og det er derfor vigtigt at undgå flåtbid. Vi anbefaler, at du beskytter både dig selv og dine kæledyr mod flåter, så risikoen for at få flåtbid nedsættes. Desuden er lopper en af de mest almindeligt forekommende parasitter hos danske kæledyr, og lopper er et problem, som ses hele året rundt. Læs her, hvordan du beskytter din hund og kat hele året rundt.

Flåter: Danmarks farligste dyr

Naturstyrelsen oplyser på deres hjemmeside, at de regner med, at der siden 1985 er kommet fem gange så mange flåter i Danmark1. Selv om de fleste er helt uskadelige, kan nogle flåter være bærere af bakterier og virus, som kan overføre sygdom til mennesker og dyr.

I Danmark skyldes en af de mest almindelige flåtbårne sygdomme hos kæledyr borreliabakterier, som via flåtens bid kan blive overført til mennesker og dyr2. Flåter kan desuden også overføre anaplasma-bakterien til hunde, samt TBE-virus (hjernehindebetændelse). Denne bakterie var tidligere kun udbredt på Bornholm, men de senere år har den spredt sig til andre dele af Danmark også. Dette er nogle af årsagerne til, at det er vigtigt at undgå flåtbid.

 

Lopper: Til stor gene og plage

Lopper kan også overføre sygdomme til vores kæledyr, f.eks. bændelorm. Lopper er desuden en stor plage for både mennesker og dyr, når de først er kommet ind i hjemmet. De formerer sig eksplosivt og kan give anledning til kløe, irritation og udvikling af loppeallergi hos dit kæledyr.

Når man først har fået lopper i sit hjem, vil det tage langt tid at komme dem til livs. Det skyldes, at loppernes æg, larver og pupper vil ligge i omgivelserne: I tæpper, senge, gulvsprækker osv. Her kan pupperne overleve længe. Derfor anbefales det, at man behandler alle dyr i hjemmet i minimum tre måneder, for at komme et loppeproblem til livs. Lopper overlever også om vinteren, og vi anbefaler derfor forebyggende behandling af dine kæledyr hele året rundt.

Køb loppemiddel til hund og kat her >>

Køb flåtfjerner og insektspray til mennesker her >>

 

Beskyt din hund mod lopper og flåter

I Danmark findes der rigtig mange produkter til forebyggelse og behandling af lopper og flåter. Det kan være svært at gennemskue udvalget. Vi vil gerne hjælpe dig med at få et overblik. Der findes produkter, som har dokumenteret effekt, og derfor er registreret som medicinske produkter. Desuden findes der produkter, der ikke er registreret som medicin, og dermed heller ikke har dokumenteret effekt, sikkerhedsstudier, osv. I denne artikel fokuseres på de medicinske produkter, som opdeles i håndkøbsprodukter og receptpligtige produkter.

 

Loppemiddel til hund og kat

Følgende produkter har været på markedet i flere år, og de er velkendte og veldokumenterede. Der findes både spot-on produkter (pipetter, man drypper i nakken) og tabletter/granulater, som gives i maden/munden. De mest anvendte produkter i Danmark er Advantage, Bayvantic vet, Frontline og Frontect. Alle disse er produkter, som dryppes i nakken månedligt, og som beskytter mod både lopper og flåter. Disse midler ligger bundet i hudens fedtlag, og det er derfor ikke nødvendigt for flåter og lopper at skulle bide din hund og suge blod, for at produktet skal virke.

Advantage dræber både lopper og loppelarver, som findes i omgivelserne, ved at bryde loppens livscyklus – se hvordan her. Advantage er meget anvendelig i vintertiden, hvor behovet for beskyttelse for flåter ikke er nødvendig.

Bayvantic har den ekstra fordel, at det samtidig også virker flåtafvisende. Når flåten hopper på en hund behandlet med Bayvantic, vil flåterne føle en brændende fornemmelse i fødderne, og derfor ikke ønske at kravle rundt på hunden. De vil derfor slippe deres greb ganske hurtigt, hoppe af og dø ude i skovbunden – fremfor at forblive på hunden, og dermed eventuelt nå at bide sig fast, inden den dør. Se hvordan Bayvantic virker her. Bayvantic er det eneste produkt i håndkøb, der har denne flåtafvisende effekt.

Frontline Combo er særlig effektiv mod lopper, fordi midlet ud over fipronil indeholder det aktive stof (S)-methopren, som dræber loppens larver og æg.

Frontect til hund anvendes hver fjerde uge og giver en langvarig beskyttelse mod flyvende insekter (herunder myg, sandfluer og stikfluer), lopper og flåter. Midlet dræber nyligt ankomne lopper og flåter på din hund inden for seks timer fra to dage efter påføring.

 

Receptpligtige produkter

Blandt de receptpligtige produkter er der kommet flere nye tabletter på markedet. Disse tabletter virker systemisk, hvilket vil sige, at de optages i kroppen og går i blodbanen. Både lopper og flåter skal derfor bide sig fast på værten og starte indtag af føde (suge blod), før de udsættes for det aktive stof. Derfor kan risikoen for sygdomme overført fra parasitter ikke udelukkes.

Desuden findes der et loppe- og flåthalsbånd på recept, som har samme flåtafvisende effekt som Bayvantic, og som dermed nedsætter risikoen for flåtbid og flåtbårne sygdomme. Vi anbefaler produkter, hvor lopperne og flåterne ikke skal bide dyret før effekten opnås, fordi risikoen for de alvorlige flåtbårne sygdomme dermed mindskes.

 

1 http://naturstyrelsen.dk/78306
2 http://www.netdoktor.dk/sunderaad/fakta/skovflaat.htm

 

Webapoteket, juli 2019