Behandling og lindring af hæmorider

Haemorider

Hvem får hæmorider

Hæmorider er en temmelig hyppig lidelse. Det anføres flere steder i litteraturen, at over halvdelen af alle danskere over 50 år døjer med lidelsen. Hæmoriderne opstår, når slimhinden i endetarmen og venernes vægge bliver skrøbelige. Det øgede tryk i bugen, der opstår, når man eksempelvis løfter tunge ting, har forstoppelse, er gravid eller er overvægtig, bevirker at slimhinde og blodkar ”buler ud”. Og dette kan ske både indenfor endetarmsåbningen eller udenfor. Ikke sjældent glider ”bulen” ved de indvendige hæmorider ud gennem endetarmsåbningen ved toiletbesøg. Der er større risiko for at udvikle hæmorider, hvis man har stillesiddende arbejde som f.eks. kontor- og chaufførarbejde.

Hvordan opdages hæmorider

Hæmorider opdages ofte først ved opstået svien, kløe eller smerte fra endetarmsområdet. Ofte forekommer svag blødning i forbindelse med toiletbesøg. Enkelte opdager hæmorider ved, at der under toiletbesøg er sprænger et blodkar, som kan forårsage en kraftigere blødning, der viser sig som blod i toiletkummen. Dette ser dog ofte meget voldsommere ud, end tilfældet er, da blodet selvfølgelig er fortyndet med vandet i kummen. Det er vigtigt at understrege, at hæmorider er godartede, men at lægen ALTID skal kontaktes ved mistanke, da også andre tarmsygdomme, der er mere alvorlige, kan bevirke bl.a. blødning fra endetarmen.

Hvad undersøger lægen

Ved mistanke om hæmorider, føler lægen ofte efter med en finger, på eller lige indenfor endetarmsåbningen ofte efterfulgt af en såkaldt ano-rektoskopi som er en undersøgelse af den nederste del af tarmen. Eventuelt vil lægen også foretage en såkaldt sigmoideskopi, en undersøgelse lidt højere op i tarmen, for at udelukke tilstedeværelse af en eller flere polypper, tarmbetændelse og selvfølgelig for at udelukke eventuel tarmkræft. Disse kikkertundersøgelser foretages således kun for at være på den sikre side. Og selv om de kan føles ubehagelige, så er det som altid vigtigt, at lægen stiller den rigtige diagnose.

Hvordan kan hæmorider behandles

Gener fra små, men dog generende, hæmorider kan ofte lindres blot ved at øge indtaget af fiber. Fiber fås ved at spise mere frugt, groft brød, rugbrød, havregrød etc eventuelt kombineret med indtagelse af et fiberprodukt som Husk, Vi-Siblin eller Bio-Fiber. Da øget indtagelse af fiber over længere tid ofte som ”sidevirkning” vil medvirke en vægtnedsættelse, er dette også med til at hjælpe på problemet.
Er hæmoriden opstået som følge af mere akut forstoppelse, kan generne lindres effektivt, ofte dog kun kortvarigt, ved at tage et af de almindelige afføringsmidler. Men de er effektive til at sætte maven i gang, og giver ofte hurtig lindring de første døgn.
Ud over fiberrig kost er det vigtigt at holde maven i gang med tilstrækkelig motion og indtagelse af mere væske. Indtager du ekstra mange fibre i kosten eller som tilskud, er væskeindtagelse endnu mere vigtigt. Fiber i form af tabletter, granulat eller pulver kræver mindst 1 stort glas vand ekstra pr. dosis. Når fiber udvider sig i tarmen, og det kræver ekstra vand. Hvis du ikke indtager nok væske vil fiberen suge den nødvendige væske fra tarmindholdet, og dette vil udtørre både tarmindhold og din krop.
Generende kløe og svien kan lindres med bedøvende cremer som Xylocain. En god virkning opnås ved at bruge f.eks. Hæmorex eller Cosborg Rect  eller A-gel eller AC3 comfort, der findes som både skum og gel.
Venoruton er et håndkøbslægemiddel der, kan anvendes til behandling af hæmorider. Kapslerne indeholder en stofgruppe de såkaldte ”rutosider”, der gør væggen i venerne stærkere, så de ikke er tilbøjelige til at ”bule ud”.
I forbindelse med lægens undersøgelse og fastlæggelse af diagnose, vil lægen ofte tilbyde at skrive en recept på en lokalvirkende creme eller nogle stikpiller til indføring i endetarmen. Nogle læger anbefaler imidlertid også receptpligtige kapsler med et stof, der virker som Venoruton ved at styrke væggen i karrene.

God hygiejne er vigtig

Grundig og alligevel nænsom rengøring efter toiletbesøg klares med blødt toiletpapir, eventuelt kombineret med intimvaskeservietter fx A-Wipes ligesom Danatect Intim eller ACO intimate Care vaskeolie eller blot Apotekets mandelolie påført lidt toiletpapir blidt og effektivt renser omkring endetarmsåbningen, når der er smerter i forbindelse med aftørring efter toiletbesøg.

Kirurgisk behandling er en mulighed

I de helt alvorlige tilfælde kan din læge henvise dig til behandling på sygehus eller klinik. I nogle tilfælde, vil lægen fæstne et "gummibånd" omkring hæmoriden, hvorefter den på grund af manglende tilføring af næring vil ”visne og falde af”. I andre tilfælde vil hæmoriden blive opereret. Efter operationen, der ofte foregår ambulant, vil det som regel være nødvendigt at indtage almindeligt smertestillende midler de første dage, for at undgå smerter i forbindelse med toiletbesøg. Ovenstående råd om kost, motion og væske gør sig også gældende efter operation ligesom det selvfølgelig også vigtigt at sørge for en god hygiejne efter toiletbesøg.

Har du spørgsmål til valg af produkter til hæmorider, er du altid velkommen til at kontakte Webapotekets faguddannede personale.
Farmaceut Trine Persson, Webapoteket april 2014