Flour i tandtråd, tandpasta og mundplejeprodukter

Debatten om flour dukker af og til op i den offentlige debat, og vi får ofte spørgsmål til flour i tandplejeprodukter. Her får du fakta om flour, og hvorfor det er vigtigt for vores mundhygiejne.

Forbrugerrådet Tænk havde i april 2019 en artikel, hvor de testede tandtråd for flourstoffet PTFE - også kendt som teflon. Når man hører ordet "flourstoffer", er det naturligt at tænke på flour, som findes i tandpasta og tandtråd, men flour og flourstoffer er ikke det samme, og de har forskellig effekt på vores helbred og verden omkring os.

 

Flourstoffer og fluorid er to forskellige ting

Flourstoffer er kemiske forbindelser, som går under mange navne, f.eks. PTFE, PFC, PFAS, perfluorerede stoffer, fluorcarbon og organisk flour. De har egenskaber, der kan gøre et produkt vand-, fedt- og snavsafvisende. Derfor anvendes de i mange ting, som f.eks. fodtøj, udendørstøj, fødevareemballage og produkter til personlig pleje - heriblandt også tandpleje.

Tandtråd der indeholder PTFE har den fordel, at tråden glider nemmere mellem tænderne, ikke flosser og samtidig er meget stærk. Det har dog vist sig, at disse flourstoffer kan give problemer med sundheden og skade miljøet og at brugen af dem derfor bør begrænses. Miljøstyrelsen arbejder sammen med en række EU-lande på at få forbudt problematiske fluorstoffer løbende.

 

Flour i tandpleje er okay

Det meste tandpasta og en del tandtråd indeholder fluorid, også kaldet uorganisk flour. Det er ikke det samme som flourstoffer, der bruges i tekstil til tøj eller fødevareemballage. Flour i tandplejeprodukter er et andet stof. Der ligger masser af forskning, der dokumenterer at fluorid styrker emajlen på dine tænder og på den måde forebygger huller i tænderne. Der er derfor ingen fare ved at anvende tandpasta eller tandtråd med uorganisk flour.

Hvis du ønsker at undgå organiske flourstoffer som PTFE i f.eks. tandtråd, skal du kigge på pakningen. De fleste producenter oplyser om deres tandtråd indeholder PTFE. Der findes i dag et bredt udvalg af tandtråd.

 

Kilder:
Kemi.Tænk Flourstoffer derfor er de problematiske
Kemi.Tænk Er tandpasta farligt

 

Webapoteket, Juli 2022