Chiliplaster til nervesmerter

Hvad er de såkaldte chiliplastre egentlig, hvordan virker de, og hvem kan have gavn af dem?

Få år tilbage kunne pressen fortælle om, hvordan Smerteklinikken Aarhus Universitetshospital har god effekt af at behandle patienter med nerveskader med plastre, som indeholder et stof, som også findes i stærke chilier.

 

Hvad er et chiliplaster?

De såkaldte chiliplastre er et receptpligtigt medicinsk plaster, som indeholder det aktive stof capsaicin. Capsaicin findes også i chili. Plastrene er receptpligtige og behandlingen foregår bl.a. på smerteklinikken i Aarhus.

 

Hvordan virker et chiliplaster?

Capsaicin har vist sig at have en effekt på såkaldte nervesmerter eller fantomsmerter. Når nerverne via huden udsættes for capsaicin bliver nerverne mindre følsomme, og på den måde dæmpes smerterne. Virkningen kan ses i løbet af den første uge efter behandlingen. Chilliplastret får de oversensitive nervetråde til at gå i en form for dvale og effekten holder 2-3 måneder, hvorefter behandlingen skal gentages.

 

Hvem kan have gavn af plaster med capsaicin?

Patienter med perifere nervesmerter fx efter amputation kan have glæde af behandlingen, som er speciallægebehandling. Du kan se et indslag på DR om en patient, der har gavn af chilliplastret her.

 

Kilder: dr.dk, minmedicin.dk

 

Webapoteket, juni 2019