Blodtryksmåler

Blodtryksmåler


Hvad er en blodtryksmåler?


En blodtryksmåler er et apparat til at have derhjemme, så du selv kan holde øje med dit blodtryk. Der findes blodtryksmålere til både håndled og overarm. Dog er den bedste og mest nøjagtige blodtryksmåler dén, som måler på overarmen. Blodtryksmålere er lette at anvende, og så er de digitale, så de er også lette at aflæse.


Hvorfor kan det være nyttigt at måle sit blodtryk?


Det kan være nyttigt at måle sit blodtryk, da et forhøjet blodtryk ikke altid kan mærkes fysisk. Nogle lever med forhøjet blodtryk i mange år uden at vide det, hvilket kan have farlige konsekvenser.

Et forhøjet blodtryk kan over tid skade dine blodårer, og det er en af de hyppigste årsager til åreforsnævring eller øget risiko for blodpropper.

Hvis du allerede er i behandling for et for højt eller for lavt blodtryk, er det også nyttigt at overvåge sit blodtryk for at sikre sig, at man er medicineret korrekt. Din læge vil ofte bede dig om at holde øje med det, og i disse tilfælde er det nemt at have sin egen blodtryksmåler, så man let kan måle det derhjemme.


Sådan bruger du en blodtryksmåler


Skal blodtryk måles siddende eller liggende?

 • For at måle dit blodtryk skal du sidde behageligt og afslappet i en stol med ryglæn, uden at have korslagte ben. 

 • Efter fem minutters hviletid kan du begynde at foretage blodtryksmålingen.


Hvornår er det bedst at måle sit blodtryk?

 • Du bør foretage tre målinger, hvor der tages et gennemsnit af de sidste to målinger. Dette er for at tjekke, om resultaterne afviger mere end fem mmHg fra hinanden. Hvis det er tilfældet, skal du gentage målingen. 

 • Det anbefales, at første måling foretages på begge arme, fordi hvis der er forskel i blodtrykket på hver arm, skal du foretage målinger på armen med det højeste blodtryk.


Hvor stramt skal en blodtryksmåler sidde?

 • En blodtryksmåler benytter en manchet til at måle blodtrykket. Den skal placeres således, at ledningen løber langs indersiden af underarmen og albuen. 

 • Størrelsen på manchetten afhænger af størrelsen på din arm: Hvis du har store overarme, skal du benytte en stor manchet, og hvis du har smalle arme, skal du benytte en lille manchet. 

 • Det er vigtigt at have den rette størrelse manchet, da manchetten skal sidde tæt og korrekt. De fleste blodtryksmålere er udstyret med en manchet, som kan tilpasses en bred variation af størrelser, men har du behov for en særligt lille eller særligt stor, kan du også finde det her på Webapoteket.


Det betyder tallene på blodtryksmåleren


Blodtryk angives i måleenheden mmHg, hvilket står for millimeter kviksølv. Blodtryk måles i denne enhed, fordi det tidligere blev målt med et kviksølvapparat. I dag foregår målingen elektronisk.

Ved aflæsning af måleren vises der to tal på blodtryksmåleren, som er adskilt af en skråstreg. Blodtryksmåleren måler den kraft, som blodet udøver, når det flyder gennem pulsårene.

Det øverste tal viser trykket i pulsårene, som også kaldes arterierne, når hjertet trækker sig sammen. Det andet tal viser trykket i pulsårene mellem hjerteslagene.


Hvilket blodtryk er normalt? • Et normalt blodtryk ligger ideelt på 120/80. 

 • Hvis du har et blodtryk på 140/90 eller højere, er det et tegn på forhøjet blodtryk. 

 • Hvis du får dette resultat ved din hjemmemåling, så anbefaler vi, at du kontakter din læge.

 • Hvis du ikke har diabetes, en hjerte-kar-sygdom eller er over 80 år, vil det høje blodtryk kunne være op til 140 mmHg og stadig kunne betragtes som normalt. 

 • Hvis du har diabetes eller hjerte-kredsløbssygdomme, så bør du stadig være opmærksom på de lavere værdier.


Vælg den rette blodtryksmåler for dig


Her på apoteket har vi forskellige typer af blodtryksmålere, så du kan få den, som passer præcis til dig og dine behov. I Danmark anbefaler man at anvende en blodtryksmåler, som er godkendt af Dansk Hypertensionsselskab, dabl® Educational Trust eller British Hypertension Society.

Vores sortiment rummer blandt andet Omron Digital Blodtryksmåler til håndled, Seagull fuldautomatiske Blodtryksapperater til overarm eller Beurer blodtryks- og pulsmåler med bluetooth.

Nogle modeller kan også tale sammen med en app og på den måde gøre det lettere for dig at holde øje med dit blodtryk over tid. Det kan gøre det lettere at se ændringer i dit blodtryk.

Ring eller skriv til os, hvis du har spørgsmål til blodtryksmåling og valg af blodtryksmåler. Vores farmakonomer og farmaceuter sidder klar til at hjælpe dig.