Du kan fejre International Røgfri Dag med et rygestop

 

Det kan være svært at sige nej til den næste cigaret, men der er råd og vejledning at hente. Gør International Røgfri Dag til din rygestopdag, og kvit smøgerne sammen med andre. At begynde et rygestop er en god beslutnng at tage for din sundhed.

 

Start et sundere liv uden røg på International Røgfri Dag

Den 31. maj er International Røgfri Dag. Dagen sætter fokus på røgfrihed rundt om i verden. Hvis du også vil kvitte smøgerne, så kan du finde gode råd og vejledning her på siden.

 

Sæt derfor kryds i kalenderen den 31. maj og start et sundere liv uden røg. Fordelene er mange og nogle starter med det samme:

 

  • Din krop får det bedre: Efter bare 20 minutter begynder dit blodtryk og puls at falde til et normalt niveau, og efter otte timer er mængden af den skadelig kulilte i blodet halveret. Efter 48 timer uden røg vil din smags-og lugtesans formodentlig være skarpere og senest dagen efter kan du mærke, at din vejrtrækning er forbedret.

 

  • Du får mere energi: Fra 2. uge af dit rygestop og fremefter, bliver det nemmere at være fysisk aktiv. Dit immunforsvar får også et boost, så din krop bedre kan bekæmpe sygdom.

 

  • Dine lunger takker dig: 3 til 9 måneder efter, du er stoppet, er din lungefunktion forbedret med op til 10 procent. Fimrehårene i dine lunger burde nu være vokset ud igen og er i gang med at ”reparere” nogle af skaderne forårsaget af rygning.

 

Fordelene bliver flere med tiden. Efter det første år har du halveret din risiko for at blive ramt af hjertesygdomme, blodpropper eller et slagtilfælde sammenlignet med, hvis du fortsætter din rygning. Efter 10 år uden smøger har du halveret din risiko for at dø af lungekræft sammenlignet med en ryger. Risikoen for at du bliver ramt af andre kræftsygdomme som mundhulekræft og kræft i bugspytkirtlen er også faldet betydeligt.

 

At droppe røgen kan forbedre dit mentale helbred. Studier har vist, at et rygestop kan medvirke til at mindske følelsen af uro samt angst og depression, samtidig med at det overordnede velbefindende forbedres. Et rygestop kan også forbedre din søvnkvalitet, så du vågner frisk og udhvilet hver dag.

 

International Røgfri Dag

International Røgfri Dag også kaldet "World No Tobacco Day" er etableret af Verdens Sundhedsorganisation (World Health Organization, WHO) og markeres den 31. maj over hele verden. Ifølge WHO koster tobaksindustrien hvert år mere end 8 millioner menneskeliv, 600 millioner træer, 200.000 hektar jord, 22 milliarder tons vand og 84 millioner tons CO2 rundt om i verden. (Læs mere på https://unric.org/da/who-slaar-alarm-om-miljoepaavirkning-fra-tobaksindustrien/).

 

Du kan være med til at gøre verden sundere

Kvit smøgerne eller hjælp din nærmeste til at gøre det. Slip af med din afhængighed og får ny energi til alt det, som giver dig glæde. Selvom det kan virke svært og uoverskueligt, så er der råd og vejledning at hente. På sundhedscenteret i din kommune kan du få råd og vejledning til, hvordan du får succes med et rygestop.

Du kan også ringe til Stoplinien på tlf. 80 31 31 31, hvor du kan få gratis rådgivning eller besøge hjemmesiden på stoplinien.dk. Forskning viser nemlig, at du har 5 gange større chance for at få succes med dit rygestop, hvis du får rådgivning og bruger nikotinerstatningsprodukter. Ingen skal kvitte smøgerne alene.

 

Få gode råd til dit rygestop her.

Find hjælp til dit rygestop her.

Webapoteket, maj 2023