Øjenbetændelse

Alle mennesker oplever i løbet af livet at få en øjeninfektion. Både babyer, børn og voksne kan få øjenbetændelse, men det ses hyppigst hos børn. Læs her om symptomer og behandling af øjenbetændelse.

 

Øjenbetændelse er en generel betegnelse for irritation eller betændelse i øjet. Betændelsen kan være på indersiden af øjenlåget eller i den hvide del af øjnene. 

Når man får mistanke om øjenbetændelse, anbefales det at påbegynde en behandling så hurtigt som muligt, og om nødvendigt søge hjælp hos egen læge. Mildere tilfælde vil dog ofte kunne tages i opløbet med håndkøbsprodukter.

 

Symptomer på øjenbetændelse

Hvis du har øjenbetændelse, vil du få røde øjne. Det føles oftest som om, du har grus i øjnene. Der kan være gult klister, også kaldet pus, i øjet eller begge øjne. Det ses især om morgenen, når man vågner, og øjet kan være svært at åbne.

Allergisk øjenbetændelse kan også give røde og kløende øjne, men vil ikke give pus.

Symptomer på øjenbetændelse:

  • Røde øjne
  • Følelse af at have grus i øjnene
  • Gult klister (pus) i øjet
  • Kløe

 

Hvordan opstår øjenbetændelse?

Betændelse i øjet kan skyldes både virus og bakterier. En bakterieinfektion skyldes oftest streptokokker eller stafylokokker og tager om regel omkring to uger uden behandling. Er der ikke bedring efter tre dage, anbefales medicinsk behandling, og herefter forsvinder symptomerne efter 2-3 dage.

Virus fra f.eks. forkølelse, influenza og herpes kan være mere smertefuld og tager længere tid, men den heler altid.

Nyfødte kan gennem fødselsvejen smittes med øjenbetændelse fra klamydia.

 

Øjenbetændelse smitter

Da betændelse i øjet skyldes bakterier eller virus, kan du let smittes, hvis du ikke er opmærksom på at bryde smittekæden. Dét gør du ved som udgangspunkt at have fokus på god håndhygiejne. Er du smittet, skal du være opmærksom på at bruge dit eget håndklæde, vaske hænder hyppigt og kun give hånd med rene hænder. I børnehaver og vuggestuer har studier vist, at hyppig håndvask kan forebygge en stor del af de infektioner, der kan opstå.

Vær opmærksom på at infektion i det ene øje let kan smitte det andet øje, hvis du f.eks. klør dig i øjet. Derfor skal du også altid behandle begge øjne, hvis du kommer i behandling med øjendråber mod infektion.

Allergisk øjenbetændelse, irritation af øjet eller forsinket udvikling af tårekanal hos spædbørn smitter ikke.

Forebyg smitte med øjenbetændelse:

  • Del ikke håndklæde med andre, hvis du har øjenbetændelse.
  • Vask hænder hyppigt og giv kun hånd med rene hænder.
  • Undgå at klø dig i øjnene.

 

Børn og øjenbetændelse

Da øjenbetændelse smitter, anviser Sundhedsstyrelsen, at babyer og børn ikke må komme i daginstitution med en øjenbetændelse, hvor der er et tykt lag af pus i øjet, eller hvis barnet er alment dårligt. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet vejledning til forældre, som du finder her.

Nyfødte kan under fødsel smittes med øjenbetændelse fra herpesinfektion.

 

Behandling af øjenbetændelse

Har du en lettere grad af øjenbetændelse, kan det som regel tages i opløbet og behandles ved at skylle øjet med saltvand til øjnene. Saltvand kan bruges til både spædbørn, børn og voksne.

Hjælper det ikke, skal der behandles med receptmedicin, som du skal have din læge til at udskrive. Det drejer sig om antibiotika, hvis det er en bakterieinfektion – eller et virusmiddel, hvis det er herpesinfektion. Når du har fået en recept, kan du logge ind på på vores side under fanen recepter og købe medicinen og få den sendt direkte hjem.

 

 

Er du i tvivl, om du har øjenbetændelse eller allergi -  eller har du brug for hjælp til valg af produkter - er du altid velkommen til at kontakte vores farmakonomer og farmaceuter, som sidder klar i vores kundeservice til at hjælpe dig.

Øjenbetændelse kan også være forårsaget af bygkorn. Du kan læse mere om bygkorn her:

Bygkorn - symptomer og behandling >>

 

 

Kilder:

  • Sundhedsstyrelsen www.sst.dk  Smitsomme sygdomme hos børn og unge - Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner skoler m.v.
  • Sundhed.dk: Øjenbetændelse

 

 

Webapoteket, juni 2019