Giv den bedste pleje til uren hud og akne

Fedtet og uren hud med bumser er et problem, som de fleste unge vil nikke genkendende til. Næsten alle får på et eller andet tidspunkt i livet uren hud i større eller mindre grad. Læs her, hvordan du bedst muligt kan rense og pleje hud med tendens til akne og urenheder.

 

De første urenheder kommer som regel i puberteten og problemet er mest udbredt i 14-18 års alderen. 80-90 % af alle unge har problemer med akne og uren hud, og det kan medføre dårligt selvværd og livskvaliteten forringes. Problemer med uren hud opstår, fordi hormonniveauet stiger i puberteten og dette medvirker til en øget hudfedt- og talgproduktion.

Hudfedtet bliver nedbrudt af særlige bakterier, der lever under huden. Når hudfedtet nedbrydes, fremkommer affaldsstoffer. Udførselsgangene i talgkirtlerne propper til med disse affaldsstoffer. På den måde opstår der hudorme, talgknopper og bumser. Bumser kommer især i ansigtet, på ryggen og brystet. Her er talgkirtlerne større og mere udbredte end på resten af kroppen.

 

Hvad er akne?

Uren hud og bumser kan udvikle sig til akne. Der findes forskellige former for akne lige fra overfladisk ikke-betændt akne eller hudorme, til svær akne med store sammenhængende ”bylder” og knudeagtige fortykkelser. Den svære akne efterlader ofte ar.

Mange, som døjer med uren hud, leder efter et mirakelmiddel, der kan løse problemet her og nu. Men bumser og uren hud kræver tålmodighed og en langsigtet behandling. Mange problemer kan undgås eller mindskes hvis huden får den rette pleje og behandling.

 

Renseprodukter findes som gel, mælk og creme

Har du uren/fedtet hud eller akne, er det meget vigtigt at rense huden hver dag – både morgen og aften – med velegnede renseprodukter, som fjerner det overskydende fedt fra huden uden at udtørre den. Der findes en række velegnede produkter. Basiderm og Vichy´s Normaderm serie er tilpasset den urene hud. Det samme gælder Avène Cleanance, ACO spotless og La Roche Posay Effaclar.

Der findes forskellige typer renseprodukter på markedet. Dybderensende geler som Normaderm Cleansing gel, Effaclar rensegel, Avène Cleanance Soapless Gel Cleanser og Acnicyl Cleanser er velegnede i badet hvor gelen skummes op og fordeles i ansigt og på brystet. Hvis man hellere vil benytte en creme er den nye Vichy Normaderm 3-i-1 rensecreme et godt alternativ. Den fungerer både som rensemælk, skrub og maske.

Er huden særlig sensitiv findes specielle renseprodukter, bl.a Normaderm beroligende rensepleje, som nænsomt fjerner døde hudceller og make-up. Der findes også forskellige Tonics og make-up fjernere specielt beregnet til uren hud i Webapotekets sortiment.

 

Husk fugt- og hudplejemidler efter rens

Når man renser huden hyppigt, er det samtidig meget vigtigt at følge op med pleje af huden med de rette produkter, da rensning altid vil udtørre huden en smule. I modsat fald kan der opstå ubalance i huden, som pga. udtørring vil producere mere hudfedt fra talgkirtlerne, som derefter vil stoppe til og danne bumser. Brug produkter, som er specielt udviklet til uren/fedtet hud eller akne – og som samtidig tilfører huden fugt. Det er vigtigt, at du vælger den rigtige pleje til din hud. Der findes forskellige produkter til de enkelte hudtyper/problemer.

Er din hud fedtet og skinnende er Avène Cleanance Anti-shine Lotion, Vichy Normaderm Triactiv dagcreme eller La Roche Posay Effaclar creme et godt valg.

 

Hudpleje hvis du er i medicinsk akne-behandling

Hvis du er i medicinsk behandling for akne, skal du være ekstra påpasselig i dit valg af plejeprodukter. Der findes specielle produkter til netop dette formål. Vi anbefaler gerne Basiderm samt Avène Cleanance Hydra Soothing Cream og La Roshe Posay Effaclar H Iso-Biome creme, til personer i medicinsk behandling.

Husk solcreme til uren hud

Husk også en solcreme specielt til uren/fedtet hud når du opholder dig udendørs. Solens stråler kan forværre din akne.

 

Medicinsk behandling af uren hud og akne

Alle aknetyper kan behandles. Mild og moderat ikke-betændt akne kan ofte behandles med ovenstående hudplejemidler. Svær akne kræver ofte medicinsk behandling og bør tilses af en læge, bl.a. for at undgå ardannelser.

Akne er en kronisk sygdom, og der findes ingen behandling, der helbreder sygdommen. Men der findes en række lægemidler, der ved regelmæssig daglig brug næsten kan fjerne symptomerne. Den største indsats kræves af én selv. Du skal nemlig regne med, at det tager uger til måneder at få det fulde udbytte af behandlingen. Derfor er det en god idé at få indarbejdet nogle gode rutiner. Fx at vælge et tidspunkt, hvor der er tid og ro til at smøre sig. Herved undgås stress, som i sig selv kan forværre akne symptomerne.

Nogle af de mest effektive lokale midler mod akne kan blege stof og hår. Derfor er det en god ide at smøre sig inden sengetid og anvende sengetøj og nattøj, som man accepterer bliver bleget eller misfarvet. Mild og moderat akne behandles med midler til at smøre på huden (lokalbehandling). Ofte består behandlingen af to midler, så det ene lægemiddel smøres på om morgenen og det andet om aftenen. Formålet er at opnå en hurtigere indsættende effekt på symptomerne.

I håndkøb findes kun Basiron til behandling af akne og uren hud. Basiron findes i 2 styrker gel, 5 og 10 %, samt en vaskegel. Midlet virker ved at hæmme bakteriernes vækst og ved at opløse hudorme. Der er for nylig markedsført et receptpligtigt præparat, der i én og samme tube kombinerer to lægemidler. Dette præparat skal kun anvendes én gang daglig, hvilket gør det nemmere at behandle sin akne. Svær akne behandles med tabletter eller kapsler. Det kan være antibiotika, P-piller eller Isotretinoin. Dette er ofte en specialistopgave via en hudlæge.

Alle reagerer forskelligt på lægemidler. Nogle kan se resultat allerede efter få uger, andre må have op til 3 måneders tålmodighed. Hvis ikke du med regelmæssig daglig brug af et lægemiddel mod akne har fået resultat efter 3 måneder, bør du i samarbejde med lægen forsøge et andet præparat. Giv ikke op for tidligt! Husk at fortsætte behandlingen i hele behandlingsperioden – også selv om du skulle være så heldig at din akne aftager efter få ugers behandling. Aknen kan komme hurtigt tilbage, hvis du stopper behandlingen for tidligt. Brug ikke mere end din læge har ordineret, det hjælper ikke at overbehandle.


8 Gode råd til pleje af uren hud

  • Undgå at klemme eller kradse i urenheder med negle eller instrumenter. Det er den bedste måde at forebygge ardannelser
  • Vask håret hyppigt med mild shampoo, hvis du har tendens til fedtet hår. Spar på hårgelé og andre hårprodukter
  • Afrens huden med et renseprodukt specielt beregnet til uren og fedtet hud. Fjern omhyggeligt makeup hver aften, inden du eventuelt påsmører et lægemiddel
  • Brug en hudcreme til uren eller fedtet hud. De findes i mange udgaver.
  • Anvend oliefri makeup-produkter. Visse typer makeup er specielt beregnet til akne hud og uren hud. Se efter om dette er angivet i varebeskrivelsen
  • Undgå overdreven solbadning eller overdreven brug af solarier. Det kan forværre akne
  • Undgå stærk varmepåvirkning, som også kan forværre akne
  • Bær løstsiddende bomuldstøj, hvis du har akne på kroppen. Tætsiddende tøj af kunststoffer holder på sved og varme, som kan forværre akne

Har du spørgsmål til valg af produkt til pleje af akne og uren hud, er du altid velkommen til at kontakte Webapoteks faguddannede personale.
Kilder: Danmarks Apotekerforening, Netpatient, Webapoteket