Stevia er verdens sødeste og en nyhed til diabetikere og andre der skal spare på sukkeret

Stevia eller Sukkerplante som den også kaldes, indeholder et helt nyt sødemiddel, Steviosid , som nu kan fås i Danmark. 

Verdens sødeste sødemiddel
Steviosid kommer fra verdens sødeste plante Stevia Rebaudiana Bertoni. Sukkerplanten stammer fra Sydamerika hvor den vokser vildt i kanten af vådområder. Den sødende effekt er mellem 30-300 gange sødere end almindeligt sukker. Det indeholder meget få kalorier, og menes ikke at påvirke blodsukkeret og kan derfor også anvendes af diabetikere.
Sødestoffet fra Stevia også kaldet Hvid Stevia er i øjeblikket godkendt i EU til fødevarebrug mens selve planten i frisk eller tørret form (Grøn Stevia) endnu ikke er godkendt. Derfor kan du kun få Hvid Stevia på Webapoteket.

Du kan få Stevia som sødetabletter eller som pulver. Stevia sødetabletterne anvendes til varme drikke og en tablet søder som 1 tsk sukker. Stevia pulveret kan anvendes til madlavning og du kan finde et hav af opskrifter med stevia som sødemiddel på nettet. Nedenfor finder du et lille eksempel anvendelsen af Stevia i nogle nemme og lækre kakao/lakridsmandler, du finder naturligvis både lakridspulver og stevia på Webapoteket. 


Kakao/lakridsmandler med Stevia 
Det taget kun et øjeblik, så har du de lækreste mandler sødet med stevia og drysset med lakridspulver, som giver en overraskende delikat smag. 
Du skal bruge: 

200 gr mandler
100 gr kokosolie
2 spsk. Kakao
½ stang vanilje 
1/2 tsk stevia  
2 spsk lakridsrodspulver til drys.

Hæld mandlerne på panden og rist i ca. 5 min. Tag mandlerne af panden og smelt kokosolien. Hæld det i en skål med mandlerne og de resterende ingredienser undtagen lakridsrodspulveret. Blandingen vendes ud over mandlerne, som placeres køligt. Rør rundt i blandingen jævnligt hvert femte minut i begyndelsen og hyppigere når det er ved at være kold. Så begynder olien at hænge ved mandlerne og til sidst drysses lakridspulveret over.
Spis mandlerne med det samme eller put dem på glas. Bryder du dig ikke om lakrids, kan du blot undlade lakridspulveret.
Trine Persson, sept 2012