Quicktest - selvtest kan give dig svaret

Selvtest, ofte kaldet hjemmetest, har været i rivende udvikling de seneste år. Flere og flere tests kommer på markedet hvert år.

 

De fleste af os kender til uvisheden, om man har en intolerance overfor et eller andet. Det kan f.eks. være træthed, ondt i maven, eller man savner svaret på hvorfor man pludseligt begynder at svede. Kroppen ændrer sig over tid, og det kan skyldes mange forskellige årsager, som graviditet, alder, allergi eller man er arveligt disponeret overfor bestemte ting. Listen af årsager kan være lang, men det er muligt, at komme tættere på nogle af svarene.

Teknikken omkring selvtests er enkel, nem at udføre, og man har et svar indenfor 5-15 minutter afhængig af typen af test. Resultatet af en test er enten positivt eller negativt. F.eks. er det alment kendt, at 40% af kvinderne i den fertile alder har jernmangel. Er ferritin (jern) niveauet større 20 ng/ml i blodet, så har man ikke jernmangel, og resultat af en test testen vil være negativt.

 

Quicktest serien bestå i dag af 11 forskellige tests bl.a.:

 

Gluten-intolerance – Pålidelighed: 97%

Sygdommen gluten-intolerance (Cøliaki) er en kronisk autoimmun lidelse, der påvirker tyndtarmen, som kan forekomme hos genetisk prædisponerede mennesker. Det skyldes intolerance overfor indtagelse af gluten, som er et proteinstof, der findes i hvede, byg og rug. Det regnes for at påvirke 1% af menneskeheden på verdensplan. Typiske symptomer er kronisk diarré, mavesmerter, oppustet, vægttab, men også anæmi, osteoporose, ekstrem træthed og desuden forsinket udvikling hos børn. På nuværende tidspunkt er den eneste behandling for glutenintolerance, når diagnosen er stillet, en streng livslang glutenfri diæt.

Find testen her >>

 

Skjoldbruskkirtel – Pålidelighed: 95,5%

Forstyrrelser i skjoldbruskkirtlen er en almindelig tilstand, særligt hos kvinder. Antallet, som berøres af en under aktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme), øges. Symptomer på underaktive skjoldbruskkirtler inkluderer træthed, svaghed, vægtøgning, tør hud, dårlig hårkvalitet, glemsomhed, depression, kuldskærhed, forstoppelse og uregelmæssige menstruationsperioder. Thyroid Stimulating Hormone (TSH), som udskilles gennem hypofysen, regulerer aktiviteten i skjoldbruskkirtlen. En forøget mængde TSH indikerer en underaktiv skjoldbruskkirtel, som denne test indikerer. Denne test er en immundiagnostisk test, som opdager forhøjede niveauer af TSH igennem en blodprøve, der tages ved et stik i fingeren.

Find testen her >>

 

Jernmangel – Pålidelighed: 98%

Anæmi på grund af jernmangel er almindeligt, anæmi er specielt almindeligt hos kvinder, som stadig har menstruation. Anæmi på grund af jernmangel kan imidlertid forekomme i alle aldre og køn. Almindelige symptomer inkluderer bleghed, træthed, hovedpine, hjertebanken eller overfladisk respiration. Symptomerne kommer ofte gradvis og kan derfor være vanskelige at opdage. Derfor er det vigtigt at kontrollere om jernniveauet er tilstrækkeligt. Jernmangel opstår, når der ikke findes tilstrækkeligt med røde blodlegemer. Mangel på jern er almindeligt under svangerskabet, forkert diæt, blodtab ved f.eks. mavesår og påvirker den almene sundheds tilstand.

Find testen her >>

 

Mere om selvtests:

Selvtest givet et svar inden for 5-10 minutter afhængig af hvilken test der er tale. En test udføres ved et lille prik i fingeren hvor man tapper lidt blod, som efterfølgende dryppes i en testkassette. Dernæst tilsættes en fortyndingsvæske. Andre test kan være test via urinen, som vi kender det fra f.eks. graviditet test.

 

Lægemiddelstyrelsen stiller klare krav til selvtests, da det kan påvise noget om vores helbred. Selvtests er derfor også testet og valideret inden det introduceres på markedet, hvilket er dokumenteret via en CE-mærkning. Heraf fremkommer også pålideligheden af produktet. Feks. Har Klimakterie testen en pålidelighed på 92,8%

 

Positivt svar:

For mange test vil et positivt svar kræve, at du efterfølgende tager kontakt til din læge for en evt. opfølgende samtale eller behandling.

 

Negativt svar:

Da en selvtest ikke er 100% sikker, bør du ved et negativt svar stadig være opmærksom på dine symptomer, og kontakte din læge hvis symptomerne ikke forsvinder.

 

Find alle Quicktest her >>

 

Webapoteket, oktober 2019