Gode råd om slidgigt – symptomer og behandling

Slidgigt er den mest udbredte ledsygdom, der findes. Faktisk siges slidgigt at være en folkesygdom, da hver 5. dansker mellem 45-55 år har slidgigt, og halvdelen af de over 75 år døjer med lidelsen. Slidgigt er kronisk, så det handler om at bremse og lindre sygdommen mest muligt.

 

Hvad er slidgigt?

Det er vanskeligt at identificere den præcise årsag til slidgigt. Ofte er sportsskader i form af ledskader udløsende for slidgigt. Det ses meget ofte, at man 10-20 år efter en ledskade ser slidgigt i det skadede led.

Ved slidgigt bliver leddets brusk gradvist nedbrudt, hvilket påvirker leddets funktionsevne og medfører smerter, ømhed og stivhed.

Slidgigt rammer oftest storetå, knæ, hofte, lænd, nakke og tommelfinger. Ud over nedbrydning af ledbrusk er ledkapsel, sene, knogle og muskler ligeledes påvirket.

 

Symptomer ved slidgigt

De første symptomer på slidgigt er typisk, at det ”knaser” i leddene, og at dine led bliver stive, når du har siddet/stået/ligget stille i samme stilling i længere tid. Begyndende slidgigt i hænderne opdages ofte ved, at du finder det vanskeligt at strække og bøje fingrene samt holde på ting.

 

Forebyggelse, lindring og behandling af slidgigt

Slidgigt er en kronisk sygdom og kan ikke helbredes. Motion er et effektivt middel til forebyggelse, lindring og behandling af lidelsen. Med målrettet træning kan du bremse den hastighed, slidgigten udvikler sig med, og samtidig reducerer motion smerterne og forbedrer leddenes funktion. Motionen virker ved at styrke musklerne omkring de led, der er ramt af slidgigt. Det er vigtigt, at du styrker musklerne uden at belaste leddet. Du kan med fordel vælge at træne hos en fysioterapeut, som guider dig og giver individuelle øvelser, der passer til dit behov.  Du kan også kigge på Gigtforeningens hjemmeside, hvor der er nogle gode træningsvideoer.

Husk, at du altid skal lytte til din krop. Selvom det kan være irriterende, når kroppen ikke kan det samme, som da du var 20 år, så skal du hvile og restituere, når kroppen efterspørger det.

Vægt har også betydning. Jo mere du vejer, jo mere skal dine led bære. Gigtforeningen har dokumenteret, at hvis du har slidgigt og er overvægtig, så kan et vægttab på mindst 5 % forbedre dine smerter og din funktion med over 20 %.

Medicin kan også være med til at lindre ledsmerterne, så du stadig kan leve et aktivt liv. Brug f.eks. Glucosamin Copyfarm der er et godkendt lægemiddel. Glucosamin virker ved at hæmme nedbrydning af ledbrusk, og samtidig modvirker det både stivheden og smerterne, som fremkommer ved slidgigt.

 

Køb Glucosamin Copyfarm mod slidgigt her ≫

 

Webapoteket, juli 2021