Forkølelsessår

Forkølelsessår i mundvigen, på læberne eller andre dele af kroppen kaldes på fagsprog herpes simplex. Det er en meget almindelig og ufarlig, men generende, virusinfektion, som 70-90% af den danske befolkning bærer på. Mange får med jævne mellemrum udbrud af forkølelsessår. Her kan du læse, hvad forkølelsessår egentlig er, hvordan det opstår, smitter, og hvordan du kan behandle forkølelsessår.

 

Begyndende forkølelsessår - Sådan opstår de

Forkølelsessår er en virusinfektion, som primært skyldes virussen HSV1 og i sjældnere tilfælde HSV-2 (10%). Begge smitter ved direkte kontakt med såret eller gennem spyt med virus. Herpesvirus kan også smitte ved samleje og ved oral-sex, hvor virus kan overføres til partneren. På den måde kan man også få herpes i kønsområdet.

Når man er smittet første gang, findes virussen ”sovende” i nerverne i det smittede område.  Denne virus kan så komme i udbrud senere i livet. Ca. 40 % får tilbagevendende udbrud, i gennemsnit 2 gange hvert år. Hyppigheden aftager med tiden, men virussen vil altid være i kroppen.

 

Kend symptomerne

Forkølelsessår begynder med, at man oplever en kløende, prikkende eller sviende fornemmelse i huden. Efter nogle timer opstår der små blærer på læben. Disse bliver til sår, og der dannes skorper. Skorperne falder af efter 8-10 dage. Nogle oplever lette smerter i huden, og nogle kan føle sig alment utilpas.

Der er større risiko for et udbrud ved sol (uv-lys), stress, menstruation og svækket immunforsvar fx influenza/forkølelse. Du kan se billeder af forkølelsessår her på sundhed.dk

 

Forkølelsessår og børn

Størstedelen af den danske befolkning smittes som børn, men det er kun et fåtal, som får forbigående udbrud. Nyfødte er i særlig risiko for at blive smittet. Har du forkølelsessår, bør du derfor ikke være i kontakt med en nyfødt.

 

Forkølelsessår smitter

Ved udbrud af et forkølelsessår udskiller du virus, og du kan derfor smitte andre. Udskillelsen af virus kan også finde sted, selv om der ikke er et synligt udbrud - altså mellem udbrud. Vær opmærksom på god håndhygiejne. Vask hænder, når du har smurt dig ind eller rørt ved læberne, når du har sår.

 

Behandling af forkølelsessår

Der findes cremer til forkølelsessår, der hæmmer virussen. Cremerne er håndkøbslægemidler og indeholder lægemidlet aciclovir. Det er vigtigt, at du starter med cremen, med det samme du oplever de første symptomer – også inden der kommer sår, fx når du mærker prikken og stikken i huden. Det kan være svært at forudse, hvornår et udbrud kommer, så vi anbefaler, at du altid har en tube creme til forkølelsessår på lager. 

Det kan hænde, at håndkøbsmedicin ikke er nok, f.eks. hvis du har mange udbrud på læben. I sådanne tilfælde kan din læge skrive recept på tabletter, der hæmmer virus. Hvis du har recept, kan du købe dine receptpligtige piller mod forkølelsessår online hos os.

 

Gode råd til forebyggelse af forkølelsessår

  • Brug altid læbepomade med høj solfaktor. Solskoldning øger risikoen for udbrud. Der findes læbecremer med solfaktor specielt til forkølelsessår Se solcremer med solfaktor her. 
  • Spis sundt og varieret. Risikoen for forkølelsessår er større, hvis du har svækket immunforsvar. Derfor giver det god mening at spise sundt og varieret og evt. i perioder supplere med kosttilskud. 
  • Nogle personer, der ofte får udbrud, eksperimenterer med at undgå at spise fødevarer, der indeholder aminosyren tryptophan bl.a. nødder og  chokolade, og samtidig øge indtaget af fødevarer med højt indehold af f.eks. fisk, kød, mælkeprodukter, ærter, linser og bønner.

 

Webapoteket, juli 2019